ASLAN (Panthera leo)

ASLAN (Panthera leo)

Memelilerin etçiler takımının en büyüklerinden biri olan aslanlara günümüzde daha çok Afrika’da rastlanır. Eskiden Balkanlar’da, Kuzey Afrika’da ve Batı Asya’da çok bol bulunan aslanlar, bugün özellikle Afrika’da Büyük Sahra’nın güneyinde yaşamaktadır. Aslanlar, bir ya da iki erkek ile birçok dişi ve yavrulardan oluşan sürüler halinde yaşarlar. Afrika savanlarında bazen ağaçlara da tırmanan aslan, zebraları, geyikleri, ceylanları, hatta mandaları avlayarak beslenir. Ayrıca bazen, sırtlanları korkutarak onların öldürdükleri hayvanları da yer.

Dişi aslan, her gebelik dönemi sonunda 1-5 yavru doğurur. Erkek aslan bir metre yüksekliğinde, 1.70 m. uzunluğunda (70 cm’lik kuyruğu dışında), yaklaşık 150 kg. ağırlığında bir memelidir. Tüyleri ‘sarı kulamsı ya da esmerimsidir. En göze çarpan özelliği, genellikle kızıl-sarı, bazen de siyah olan yelesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir